Bil

Bil

Det första steget för att få börja övningsköra är att ansöka om körkortstillstånd. Ett körkortstillstånd krävs för att få köra på körskola samt vid privat övningskörning hemma.

Läs mer

För att få ett körkortstillstånd måste man skicka in en ansökan med hälso-deklaration, och ett synintyg som inte får vara äldre än två månader, samt betala in ansökningsavgiften på 150kr till Transportstyrelsen.

Nya Trafikskolan hjälpar er gärna med synintyget, kom till oss under dagtid till trafikskolan.(Medtag leg samt ev glasögon /linsvätska).

Synundersökningen kostar 150kr till trafikskolan.
För att ansöka om körkortstillstånd klicka på denna länk eller ring oss så hjälper vi dig:

/www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort/ta-korkort/

När det är dags att komma igång med din teori och körning är du varmt välkommen att besöka oss. Vi skriver in dig och du får alla uppgifter som du behöver för att kunna börja din utbildning, både den teoretiska och den praktiska! Teori och körlektioner bör genomföras samtidigt för att ni ska få ut så mycket som möjligt av er utbildning.

Att få in en körkortsutbildning i allt annat som ska göras är inte alltid lätt. Därför är det viktigt att kunna utnyttja tiden på bästa sätt. Att då ha tillgång till utbildningen och dess material oavsett var du befinner dig eller vilken tiden är på dygnet är därför viktigt. Elevcentralen premium kan du alltid använda så länge du har tillgång till mobil, surfplatta eller dator tillsammans med en uppkoppling mot internet.

Vi har flera olika starpaket där vi har kombinerat teori och körlektioner för att det ska finnas bra lösningar för alla. Välj mellan 10, 20, 30 eller 40 körlektioner beroende på vad som passar just dig! När du ska boka in dina lektioner är det bra om du har med dig ditt schema så att vi kan hitta tider för körning som inte krockar med jobb/skola.

När du kommit till slutet av din utbildning får du genomföra en utbildningskontroll (liten uppkörning) för att se så att du är redo att boka kunskapsprov och uppkörning. Kunskapsprovet genomförs först. Innan uppkörningen kör du en helt vanlig lektion med din trafiklärare för att värma upp och minska nerverna. Sedan åker du tillsammans med din lärare bort till Trafikverket där provet genomförs. Vi tar hand om er hela vägen!

Nya Trafikskolan hjälper er att bli en bra förare, som tar ett stort ansvar i trafiken.

– har ansvarstagande

– med kloka värderingar i trafiken

Hur en körlektion går till

 Lektionen inleds med att vi träffas uppe på kontoret. Vi går gemensamt ner till bilen och pratar om målet med dagens körlektion.

 • Vad ska vi göra?
 • Vart ska vi vara?
 • Hur ska det genomföras?
 • Varför ska vi göra detta?

Läs mer

I bilen ska eleven, innan varje lektion, blåsa i alkolås för att bilen ska kunna startas. Vi åker ut till övningsområdet, som är speciellt utvalda för varje moment, och går igenom vad som ska göras.

Vissa moment visas utav läraren genom en ”demonstration”. Andra ”instrueras” genom att läraren berättar vad eleven ska göra. Alla moment är godkända när eleven genom ”självständig körning” klarar momentet, utan hjälp från läraren. Tre gånger i en följd.

Lektionen avslutas på parkeringen. Här avläggs några minuter på att gå igenom dagens lektion.

 • Vad har vi gjort idag?
 • Hur har vi gjort det?
 • Har vi uppnått målet med lektionen?
 • Vad ska vi göra nästa lektion?
 • Läxa?

Har du kört bil hemma innan och vill veta vad du kan och vad du behöver öva mer på?

Då genomförs en nivåkontroll. Lektionen inleds med att vi träffas på kontoret. Vi går gemensamt ner till bilen och pratar om målet med dagens körlektion.

 • Vad ska vi göra?
 • Vart ska vi vara?
 • Hur ska det genomföras?
 • Varför ska vi göra detta?

I bilen ska eleven, innan lektionen, blåsa i alkolås för att bilen ska kunna starta. Eleven kör ifrån skolan och läraren berättar vart du ska köra och vad eleven ska göra, t.ex. backa runt hörn, parkera, starta i backe. För att få en så rättvis bedömning som möjligt ska eleven jobba självständigt, med enkla instruktioner från läraren.

Sedan stannar vi på lämplig plats eller avslutar på skolan (beroende på hur mycket tid som gått åt) och går igenom vad eleven behöver träna mer på under utbildningen.

Om du har ytterligare frågor, berätta gärna detta tidigt under körlektionen för att vi ska kunna ge dig så bra svar som möjligt!

Introduktions- /handledarkurs

Välkommen på introduktionsutbildning för elev och handledare som vill börja övningsköra privat.

För att få övningsköra privat gäller följande:

 • Eleven måste vara minst 15 år och 9 månader
 • Eleven måste ha giltigt körkortstillstånd
 • Handledaren måste ha fyllt 24 år
 • Handledaren måste ha haft körkort i minst 5år under de senaste 10åren
 • Handledaren måste ha ett körkort utfärdat i Sverige eller annan EES stat

Kursavgiften är 450kr/person, allt studiematerial ingår í kursavgiften och i pausen bjuds det på smörgås och kaffe, te eller saft.

 

Läs mer

Utbildningen är giltig i 5 år från och med det datumet då kursen genomförs. Efter kursen är det dags att ansöka om handledarskap så att ni kan börja köra hemma. Det gör ni enkelt via nätet.

Ansök om handledarskap.http://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort/handledare/

OBS!

Det finns under kurstillfället möjlighet att göra syntest till hälsodeklarationen man skickar med sin ansökan om körkortstillstånd. Har ni glasögon eller kontaktlinser ber vi er ta med detta så vi kan göra testet både med och utan korrektion! Pris:150kr

Glöm inte att ta med giltig svensk legitimation!

Teori

Via vår elevcentral får ni tillgång till en mängd instuderingsfrågor och övningsprov. Detta innebär att ni själva kan välja vart ni vill sitta och plugga, det enda som behövs är tillgång till internet. Ni är alltid välkomna att sitta hos oss och plugga i lugn och ro, antingen vid datorerna eller om ni vill sitta i soffan och läsa i boken. När ni är här och pluggar finns personal på kontoret, alltid till hands om ni behöver hjälp med någonting! .Eller bara kom in så bjuder vi på en kaffe!!

Varje måndag är det lärarledd teori klockan 16.30. Då går en av lärarna igenom en av fem delar i teorin med hjälp av föreläsning, bildspel, film, diskussioner och små grupparbeten. Det är totalt fem teorilektioner, de behöver inte genomföras i någon speciell ordning och vill man gå på samma lektion flera gånger får man gärna det!

Riskutbildning

Riskutbildning 1 och 2 är två obligatoriska kurser som alla behöver gå innan man kan göra kunskaps- samt körprov.

Del 1 är en teoridel på 3 timmar och 20 minuter som handlar om risker i trafiken. Med fokus på; alkohol, droger och trötthet.

Del 2 även kallat halkkörningen är den praktiska delen av riskutbildningarna. Denna görs oftast mot slutet av utbildningen då man bör kunna hantera bilen mycket bra för att bli godkänd.

Våra bilar

När vi valde bilar till trafikskolan var säkerhet och miljö två viktiga aspekter. Valet landade på Volkswagen Golf av 2016 årsmodell. På skolan finns det 4 stycken bilar, alla är manuella.

Volkswagen är en liten och smidig bil som är lättkörd, samtidigt som man har gott om plats och bra uppsikt när man sitter bakom ratten. Med en stark bensinmotor och sex växlar är det lätt att ta sig fram i trafiken. Med den senaste tekniken inom trafiksäkerhet kan man känna sig trygg i alla situationer.